background

     Познайомитися з автором милих дитячих історій, письменницею з м. Івано-Франківська Віталією Савченко пощастило 7 квітня користувачам відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів учням 4-А класу СПШ І – ІІІ ступенів № 3. Творча зустріч відбулася в межах циклу «Майстри пера – дітям». Такому чудовому знайомству наша бібліотека завдячує Черкаському книжковому фестивалю (спілкування з Віталією Савченко під гаслом «Подорож у казку» стало елементом роботи Дитячої зони фестивалю) та його ініціаторам – ГО «Книжковий маестро».

     Письменниця відразу налагодила міцний контакт із читачами, зацікавивши їх майстерно написаними оповідями про звірят, міфологічних істот і дітей-бешкетунів. Віталія Савченко презентувала дві збірки таких історій – «Райдугу казок» та «Сім'ю чарівників», а також книжку, що поєднала вірші й казки відразу кількох дитячих авторів, у тому числі й нашої гості, – «Жадібні ведмежата». До речі, назвою останнє видання завдячує якраз творінню Віталії Савченко. Найкращою рекламою цим збіркам стало, звісно, читання майстринею пера кількох своїх історій. Наприклад, про лисичку-модницю, яка досить швидко усвідомила, що красивий одяг – не гарантія життєвого успіху й поваги від оточення, на відміну від вихованого розуму. А ще про доброго молодого вітерця, який тільки розпочинає свої мандри світом і вчиться приносити не збурення й біди, а вчасну допомогу слабким і маленьким. Прозвучала також повчальна казка про маленького-хулігана, звиклого всі свої витівки перед мамою списувати на невинного кота. Говорити правду він навчився тільки завдяки суворому уроку від домовика.

     Щоб спілкування з малюками було більш жвавим, наша гостя не обмежилася читанням. Вона охоче й образно відповідала на запитання аудиторії. Наприклад, коли один із присутніх поцікавився, як саме письменниця складає свої казки, Віталія Савченко зізналася, що сюжети самі знаходять її. Інколи ніби фея сідає на плече й нашіптує історію, тоді треба якнайшвидше все зафіксувати, доки не забулося. А інколи джерела й ще більш екзотичні. Скажімо, сорока за вікном переказує бувальщини із життя лісових мешканців.

     Пані Савченко також розповіла учасникам зустрічі про свої плани, трохи розкрила інтригу майбутнього твору, пригадала, коли і як взялася за перо. Наприкінці ж заходу запропонувала малюкам освіжити в пам’яті найвідоміші шедеври дитячої літератури й запропонувала кілька загадок про фольклорних героїв та явища природи. Завершилася зустріч традиційним колективним фото з автором.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG