background

         Захоплива подорож у часи борінь, хаосу й унікальних героїв чекала на учнів 9-А класу Першої міської гімназії у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів 17 березня. Працівники відділу підготували для них історико-пізнавальний екскурс «Це нашої історії рядки: Українська революція 1917 – 1921 рр.».

     У людей, які століття тому віддавали життя за свободу й право на самовизначення України, безумовно, є чому повчитися кожному. Тим більш актуальною ця тема є тому, що цього року ми святкуємо ювілей від початку низки подій, пов’язаних із національно-визвольною боротьбою українського народу. Певно, що деталізованих шкільних уроків, присвячених тим часам, наш захід не замінить. Однак саме в бібліотеці читачі мали змогу ознайомитися з уривками із цікавих документальних стрічок-досліджень правління Центральної Ради, гетьмана Павла Скоропадського існування Західноукраїнської Народної Республіки. А ще дізнатися важливі факти про Українських Січових Стрільців і галичанок-амазонок у їхньому складі; про ексклюзивні українські гроші, ескізи до яких підготував видатний художник Георгій Нарбут; про розквіт Вільного козацтва на Черкащині й унікальне явище Холодноярської Республіки з її вражаючим отаманом Василем Чучупакою; про подвиг героїв Крут; про те, що українських воїнів боялися й поважали вороги (недаремно казали, що наші співвітчизники б’ються як чорти!); про прекрасні бойові пісні у славу українського духу й внутрішньої сили.

     Продовжити вивчення доби Української революції й почерпнути для себе багато нового бібліотекарі пропонують всім бажаючим за допомогою тематичних книг, наявних у наших фондах. Зрештою, події, які відродили традицію української державності й започаткували процес формування модерної політичної нації, заслуговують не тільки на пам’ять і пошану, а й на подальше дослідження.

002.jpg 003.jpg