background

     Чи знаєте ви, що у світі існують читальні у вигляді дерева, НЛО, книжкової полиці й навіть ромбокубооктаедра (що б воно не було)? А чули, що Іван Франко знав безліч рецептів із приготування грибів і був одним із перших українських туристів? Якщо ваші відповіді на обидва ці питання заперечні, ви просто не бували на пізнавальних заходах, які відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів підготував до Всеукраїнського дня бібліотек.

     Про книгозбірні незвичайних форм і розмірів працівники відділу розповідали під час відеоенциклопедії «Велика книга бібліотечних рекордів», яку 29 вересня відвідали учні 2-Б класу Першої міської гімназії. Завдяки розповіді бібліотекаря та виразним фотографіям діти здійснили віртуальну екскурсію до читалень у найвіддаленіших куточках світу. Крім уже згаданих оригінальних архітекторських рішень, які можна побачити в США (бібліотека Гейзеля в Сан-Дієго та бібліотека в Канзасі), Італії (бібліотека м. Перуджа), Білорусі (Національна бібліотека в м. Мінську), мова йшла про креативні знахідки будівничих у Швеції, Нідерландах, Німеччині, Данії, Єгипті, Великобританії, Таїланді, Колумбії, Чехії. Утім, рекорди можна поставити не лише в царині фантазії. Діти дізналися також факти про найстаріші, найбільші, найменші, найкрасивіші бібліотеки світу й України; у загальних рисах ознайомилися з їхньою історією та розташуванням фондів.

     Цікаву інформацію про життя видатного Каменяра учням 2-Б класу СПШ № 3 та 3-Б класу Першої міської гімназії викладали на літературній годині «У світі франкової казки». Бібліотекар оповіла чимало нетипових історій про дитинство Івана Франка з його шкільною наукою та нетривалим перебуванням на «ослячій лаві», про захоплення генія рибальством, його любов до тварин, колосальну працездатність (близько 6 тисяч творів, написаних за життя!), дружбу з Михайлом Грушевським, політичну й громадську діяльність. Насамкінець читачам продемонстрували анімаційну екранізацію казки Івана Франка «Фарбований лис» і запропонували порівняти її з літературною першоосновою.

     Учнів 3-В класу СПШ № 3 ознайомили з біографією й творчістю видатного письменника, видавця, перекладача, публіциста й літературознавця Михайла Слабошпицького. До його 70-річчя, яке наш земляк відзначив цього року, для дітей підготували літературну годину «Родом із Черкаського краю». 

     Прикметно, що в цей період працівники відділу тішили своїх читачів не лише заходами, присвяченими бібліотекам і письменникам. До вже згаданого Всеукраїнського дня бібліотек у Кімнаті казок учням 1-А класу Першої міської гімназії продемонстрували лялькову виставу «Книга просить захисту». А з нагоди Міжнародного дня захисту тварин (4 жовтня) для учнів 2-В класу СПШ № 3 провели пізнавальну годину «Життя видатних тварин».   

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG