background

      Звісно, ніхто не наполягає, що мистецтво кінематографу в чомусь поступається художній літературі. Але погодьтеся, дивитися фільм на основі книги набагато цікавіше, коли добре знаєш першоджерело: більш глибокими й зрозумілими видаються характери персонажів, чіткіше проступають логічні зв’язки, не втрачаються колоритні деталі й символи. Хто може краще знатися на екранізаціях, ніж бібліотекарі? Книжка завжди під боком, можна перевірити, наскільки режисер зі сценаристом дали волю фантазії. Це переконливо довели у відділі обслуговування учнів 5 – 9 класів, підготувавши до Всеукраїнського дня бібліотек вже другий випуск бібліокіна «Читали. Дивилися. Радимо».

     Продегустувати літературно-кінематографічну новинку пощастило учням 7-А класу СПШ № 3 та 8-А, 6-Б класів ЗОШ № 7. До їхньої уваги було запропоновано одразу 6 дуетів «книжка – фільм» на найвибагливіший смак. Любителям комедій і гротескних героїв порадили, наприклад, екранне втілення «Матильди» Роальда Дала у виконанні Денні де Віто та його дружної акторської команди. Прихильники казок і чарів напевно оцінять номінанта на «Оскар», анімацію «Мандрівний замок Хаула», один із наймасовіших японських мультиків за однойменною романтично-магічною історією британської письменниці Діани Джонс. Найкращий вибір для сентиментальних дівчат – серія канадійки Люсі Мод Монтгомері про Енн Ширлі із Зелених Дахів. Зразковою кіноверсією першої книги став канадсько-німецько-американський телесеріал 1985 року, який приємно урізноманітнив палітру представлених на заході жанрів.

     Знайшовся й продукт, гідний хлопців, – перше українське фентезі «Сторожова застава», за написаним нашим земляком, лауреатом Національної премії ім. Т.Г. Шевченка Володимиром Рутківським романом. Щоправда, гучна екранізація вийде в прокат аж у грудні 2016 року (не кепський подарунок до Нового року, еге ж?), але вже її тизера достатньо, аби зацікавити підлітків. Фани ж химерних пригод, жахливчиків і старовинних фотографій точно вподобають книжку «Будинок дивних дітей» Ренсома Ріґґза. Фільм за мотивами бестселера, знятий неперевершеним майстром готики й абсурду Тімом Бартоном, уже зараз з успіхом крокує екранами кінотеатрів (цей факт ще більше підігріває цікавість до історії читачів).

     Не обійшлося й без твору за шкільною програмою – «Чорнильного серця» Корнелії Функе. Ця казка точно не змусить старанних учнів нудьгувати, її із задоволенням читають у будь-якому віці й із будь-якими оцінками в щоденнику. Не зіпсувала літературну основу й екранізація з Бренданом Фрейзером і Хелен Міррен, навіть невеличкий уривок із неї неабияк затягує в ритм оповіді й примушує читати та дивитися повну версію.

     Завершити невеличку подорож у світ кіно й літератури бібліотекарі запропонували на авантюрній ноті. Шість підлітків мали обрати для себе по одній книжці, яку вони зобов’язуються прочитати до березня, й кинути виклик на читання однокласникам. Невеличкий бонус для учасників челенджу: якщо вони вирішать зафільмувати свій відгук на прочитану в межах змагання книгу, їхню роботу журі прийме до програми конкурсу книжкових відеооглядів «Фабрика вражень – 2» без попереднього відбору.   

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG