background

     Вичерпали всю фантазію й не знаєте, чим ще спонукати малого примхливого чада до читання? Тоді підкажемо один суперовий аргумент для мотивації: книга – не лише універсальне джерело мудрості й вмістилище неймовірних світів, це ще й шанс потрапити до одного з найкрасивіших міст України й прожити в ньому кілька незабутніх, сповнених пригод днів. Підтвердити ці слова можуть найкращі читачі України з Черкащини Анастасія та Кирило. Подробиці шукайте нижче.

     Секрет захопливої поїздки до Львова простий: саме таку нагороду здобувають переможці обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Найкращий читач України». Цього року право потрапити на фестиваль дитячого читання «Книгоманія – 2016» від нашої області вибороли мешканці м. Черкаси, учениця 6-Б класу ЗОШ № 26 ім. І.Ф. Момота Анастасія Шостя та учень 7-А класу ЗОШ № 21 Кирило Шевченко. Крім них, на чотириденний фестиваль з’їхалися близько 50 дітей з різних міст України. Як саме черкасці змагалися за надзвичайно заманливий приз читайте на нашому сайті.

     Щовесни Львів зустрічає відданих книголюбів насиченою програмою з численними майстер-класами, екскурсіями, творчими зустрічами, іграми, знайомствами. Цього року події були не менш цікавими. От, наприклад, яким маршрутом найбільше любить блукати будь-який завзятий читака? Ну звісно ж, бібліотеками! Тож не дивно, що немало заходів «Книгоманії» пройшло відразу в трьох книгозбірнях міста Лева: Науковій бібліотеці Львівського національного університету ім. І. Франка, Львівській національній науковій бібліотеці НАН України ім. В. Стефаника та Львівській обласній бібліотеці для дітей. Дітлахи не просто зазирали до читалень «на вогник», а й детально знайомилися з приміщеннями та їхньою історією, захоплено слухали про стародруки й цінні рукописи, що зберігаються в тамтешніх фондах з давніх-давен, дивувалися масштабам читальних залів і книгосховищ, проникали в тонкощі роботи з каталогами, реставрації «хворих» видань.

     Та й заходи в цих бібліотеках заслуговують на окрему згадку. У просторих залах книгозбірень на найкращих читачів чекали майстер-класи з літературної журналістики від журналістки та письменниці Галини Вдовиченко й з мистецтва фотографії від фотокореспондента агенції LUFA Віталія Грабаря. Зустріч із письменником, лауреатом Всеукраїнського конкурсу романів, кіносценаріїв і п'єс «Коронація слова», автором численних фантастичних, детективних, кіберпанкових історій для підлітків і дорослих Олександром Есауловим. Справжня інтелектуальна розминка в команді на мозковому штурмі з оцінки переваг та недоліків он-лайн й оф-лайн «Книгоманії». «Фішка» в тому, що палкі дискусії дітлахи провадили на самі, а в компанії знаменитих дитячих авторів –Лесі Ворониної, Христини Лукащук, Оксани Думанської, Тараса Шила. Шкода тільки, що поза заявленою темою поспілкуватися від душі з талановитими літераторами не вдалося – графік у письменників виявився досить напруженим.

     Бібліотекарі, які супроводжували дітей у їхній подорожі, також не нудьгували. Вони не лише познайомилися зі специфікою праці львівських колег, а й собі непогано «розім’ялися». Доки юні читачі розважалися, для дорослих провели необтяжливе, але корисне інтелектуальне змагання на знання дитячої літератури, анімаційних та інших екранізації книжкової класики.

     Справжній захват у переможців викликала церемонія нагородження найкращих читачів України 2016 року. Книголюби не лише отримали заслужені призи – добірки яскравих і захопливих видань, розрахованих на їхній вік, а й неабияк побавилися. На дітей чекав пригодницький квест у дусі серії книг про Гаррі Поттера й кумедна фотосесія з чаклунським реквізитом. До слова, квестів цього разу в читачів не бракувало. Крім уже згаданої церемонії, переможці взяли участь у подібній грі від однієї з бібліотек, а також у традиційному літературно-пригодницькому квесті старовинними вуличками Львова. А ще мандрівка різними станціями на перевірку знань із зоології, кмітливості, креативності в пошуку підказок і наліпок чекала на гравців під час Дитячого форуму. Опріч квесту, відвідини цього грандіозного ярмарку дитячої літератури принесли читачам чимало приємних вражень: вони ознайомилися з новинками книговидавничого ринку та на власні очі побачили багацько популярних дитячих письменників.

     Усілякі творчі зустрічі та випробування розуму й логіки – це, безумовно, цікаво. Але як же без музичного відпочинку в колі однодумців? За це відповідав львівський рок-гурт «ПашКо BAND». У репертуарі талановитих юних музикантів (вік учасників гурту коливається від 16 до 20 років) виявилося чимало запальних авторських пісень та каверів у жанрі року, етно та фольку. Найкращі читачі були в захваті! Вони змогли від душі танцювати, підспівувати, веселитися, – і все це в тісному молодіжному колі.

     Ось так – із користю, веселощами та новими знайомствами – минув один травневий тиждень у житті черкаських книгоманів. Такі враження, певна річ, запам’ятаються дітям назавжди й заохотять ще не раз розгорнути художнє видання. Тим більше, що наступного року конкурс «Найкращий читач України» знову розпочне пошук найвідданіших і найерудованіших поціновувачів різножанрової літератури. Чим не привід стати справжнім фанатом книжок?.. 

 

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg 006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg