background

     Цей випуск нашого своєрідного дайджесту дещо незвичний: він цілком присвячений роботі відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Заходи протягом цього періоду тут були дуже різноманітними, але по-своєму цікавими й важливими для їхніх учасників.

     Вірити застереженням і повчанням ніхто не любить, незалежно від віку. Та є теми, які краще опанувати тільки в теорії, не перевіряючи на власному (часто трагічному) досвіді. І от тут уже без повчань не минеться. Мова про основи безпеки життєдіяльності, які кожному годиться засвоїти в найменшому віці. Саме їм було присвячено урок безпеки «Як вогонь та воду приручити», який відвідали учні 2-Б, 3-А класів ЗОШ № 6 та вихованці ДНЗ (ясла-садок) № 21 «Веселка». Що стосується пекучого помічника людей, то застереження щодо поводження з ним актуальні о будь-якій порі року. Гратися із сірниками, вогнищами та свічками, можливо, й весело, але настільки некорисно, що про це знають, мабуть, усі дітлахи. Але що робити, коли нехороша річ уже трапилася, й «червоний півень» вийшов з-під контролю? Саме на такий випадок і стануть поради наших бібліотекарів. Не менше придадуться влітку й застереження щодо  купання. Як правильно обирати місцину для водних процедур, що робити в стрімкій течії і як уберегти організм від судом та переохолодження, й покликаний був підказати урок безпеки.

     Значно менш грізними, але в інтелектуальному плані не менш корисними були також два інші заходи відділу: природнича гра «Бринить природи мова кольорова» та пізнавальна година «Життя видатних тварин» – обидві присвячені Дню Землі. У грі взяли участь учні 2-Б класу СПШ № 33 імені Василя Симоненка. Для перевірки й вдосконалення своїх знань про багатства планети дітлахи мали виконати 5 конкурсних завдань. Зокрема, розгадати загадки про тварин, птахів і небесні світила; збагнути, про яку рослину йдеться в розповіді бібліотекаря (підказкою слугували факти з історії поширення окремих овочів у Європі та особливості споживання плодів і листків рослин у народній кухні); розібратися, який овоч «заховався» в «чорній скрині»; впізнати представників фауни за голосами; пройти тест за Книгою рекордів України. А «Видатні тварини» припали до смаку учням 3-Б класу ЗОШ № 19. Читачам, які слухали розповідь бібліотекаря й переглядали слайди, лишалося вражатися самопожертві, відданості, мужності братів наших менших, що їм вдячне людство в різний час зводило монументи.

     Розважальний характер мав захід з нагоди однієї досить-таки відповідальної, навіть щемливої події в житті учнів 1-Г класу СПШ № 17 та 1-І класу СПШ № 18. Йдеться про прощання з найпершою самостійно прочитаною та вивченою книжкою в їхньому житті – Букварем. Звісно, головною метою за таких обставин є не стільки сам факт прочитання цього знайомого всім видання, скільки засвоєння вкрай важливої для кожної культурної людини інформації, вміщеної в книзі. Тож за допомогою гри «Веселе місто Алфавіт» малюки не просто сказали Буквареві «бувай!», а й добряче потренували щойно здобуті знання про букви, звуки, основи словотворення. Для такого тренування в нагоді стали поетичні загадки, скоромовки, усні ребуси тощо. Нагородою за вдалу гру для малюків стало прослуховування аудіокниги «Подорож у країну Навпаки» Василя Симоненка з послідовним переглядом ілюстрацій до тексту.

     Чи не найоригінальнішу ідею заходу на цьому тижні представляла пізнавальна година «Смачні випадковості», яку відвідали учні 2-Б класу ЗОШ № 19. Діти з подивом та усмішками ознайомилися з переліком добрих страв, які виникли не заплановано. Скажімо, прості й невигадливі булочки з родзинками винайшов російський пекар Іван Філіпов, коли намагався замаскувати таргана в страві генерал-губернатора Закревського. Засушений виноград потрапив у наступну партію булочок тільки завдяки своїй зовнішній подібності з неапетитною комахою. Унаслідок попередньої невдачі з’явилися на світ також чіпси й кукурудзяні пластівці. Перші нашинкував спересердя кухар готелю MoonLake House, коли його примхливий клієнт повернув неторкнутою картоплю, порізану, на його думку, занадто грубо. Другі ж народилися з переварених (і тим зіпсованих) кукурудзяних галушок. Не менш цікаві історії винайдення сиру, кави й хлібу. Мабуть, тепер наші читачі смакуватимуть звичними ласощами з новими відчуттями.    

005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG