background

     Багато для кого любов до національного мистецтва та літератури починається із захоплення культурним продуктом рідного краю. На Черкащині це закономірно, адже наша область може похвалитися багатьма дійсно талановитими творчими людьми. Своєю роботою вони не просто прославляють свою землю, а й неабияк збагачують мистецьку скарбницю України. Протягом тижня інформації «Черкащина літературно-мистецька», який тривав у бібліотеці з 11 по 19 квітня, наші читачі знайомилися з досягненнями прогресивних відомих земляків. Декому навіть пощастило особисто поспілкуватися з авторами улюблених творів.

     Так, із палким інтересом зустрічалися учні 5-А, 5-Б класів ЗОШ № 12, 5-Г, 7-Г класів Черкаської гімназії № 31, 7-х класів ЗОШ № 29 та ЗОШ № 30, 7-А, 7-Б класів ЗОШ № 19 з популярною українською письменницею, лауреатом численних літературних премій Мариною Павленко. Подібні заходи за участю цієї непересічної особистості традиційно проходять у нашій читальні на одному диханні – письменниця завжди приязно відгукується на наші запрошення. Ось і цього разу читачі слухали свою улюбленицю уважно й зацікавлено. Вона вичерпно та змістовно розповіла про книги своїх батьків – Ольги і Степана Павленків. Зокрема, про методичний тритомник «Філологічний калейдоскоп» та різножанрову збірку «Мальви на причілку». І зачитала з них найвиразніші уривки.

     Звісно, не забула Марина Степанівна й про власні книжки: коротко посвятила дітей в пригоди Миколки та його вірного друга Найди з «Миколчиних історій»; зробила короткий екскурс в українську міфологію на прикладі «Домовичка з палітрою» та зібрання казок «Півтора бажання»; поділилася враженнями від роботи над дитячими біографіями видатних людей при підготовці «Райдуги в решеті»; заінтригувала фактами містичних збігів між літературними персонажами «Русалоньки із 7-В» та реальними користувачами соціальних мереж. Говорила письменниця про колосальну користь від читання, необхідність пошуку «своєї» книги, співзвучної лише твоєму світовідчуттю й прагненням. А ще нахвалювала видання інших авторів, що їх вона читає разом із доньками.

     Учасники зустрічі не розгубилися й буквально засипали гостю питаннями. При цьому п’ятикласники демонстрували неабияке знання тексту ледве не всіх дитячих творів письменниці. Семикласників же найбільше цікавили подробиці створення образу їхньої ровесниці – «Русалоньки із 7-В». Питань у читачів накопичилося так багато, що вони продовжили їх ставити й після зустрічі – просто на автограф-сесії Марини Павленко.

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG 006.JPG 007.JPG 008.JPG 009.JPG

     Традиційно добре дітлахи реагують на спілкування з черкаським поетом, прозаїком, автором влучних пародій Іваном Дубініним. Ближче познайомилися з письменником учні 1-А, 2-Б, 3-А та 4-Б класів Першої міської гімназії під час творчої зустрічі у межах циклу заходів «Майстри пера – найменшим», проведеної відділом обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів. Діти весело сміялися й жваво обговорювали з автором його збірки «День народження зуба», «Зозулька» й «Небо в калюжі». Іван Дубінін зачитував малюками свої кумедні мініатюри з життя вихованців дитячих садочків та учнів молодших класів. Та, звісно, активно відповідав на питання малечі й роздавав автографи своїм юним прихильникам.

     На жаль, не з усіма видатними земляками-митцями мали можливість зустрітися наші читачі. Але ознайомитися з їхньою творчістю працівники бібліотеки дітям охоче допомогли. Йдеться про мистецький нарис «Таланти твої, Черкаси», підготовлений відділом масової роботи та естетичного виховання спільно з інформаційно-бібліографічним відділом для учнів 9-А класу Першої міської гімназії. Певна річ, мистецький потенціал нашого краю не вичерпується літературою. Маємо ким і чим пишатися й в царині живопису, музики, хореографії. Багатий світ місцевих художників бібліотекарі презентували через огляд репродукцій та оригінальних картин, свого часу подарованих книгозбірні, Данила Нарбута, Макара Мухи, Миколи Солощенка, Оксани Литвиненко, Ірини Голуб, Олени Черноус, Ірини Нявчук.

     Розповідь про музичні лаври черкасців була не менш переконливою, адже йшлося про соліста гурту «Бумбокс» Андрія Хливнюка та місцеву рок-групу «Спів братів». Інформація про них підкріплювалася численними відеокліпами та документальними роликами, які читачі переглянули протягом заходу. Те саме стосувалося й відомого по всій країні молодого танцівника, хореографа й педагога Максима Оробця. Демонстрація відеозаписів його постановок з «Майдансу» та талант-шоу «Танцюють всі» неабияк вразила присутніх. А ще переконала їх у тому, що здібності до мистецтва в собі обов’язково слід розвивати. Хтозна, можливо, вже за кілька років українські поціновувачі мистецтва так само говоритимуть про досягнення наших сьогоднішніх користувачів…  

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG