background

      Міжнародний день захисту дітей для працівників нашої бібліотеки – щось на кшталт другого професійного свята. Та й чи може бути інакше, адже це свято наших читачів, коли вони мають законний привід уповні відчути, як добре бути маленькими. Не дивно, що заходи з такої нагоди у нас тривають не один день.

     2 червня веселощі й пізнавальні події «перемістилися» вже всередину книгозбірні. Але учасників від того не поменшало. Так, до свята-розваги «Дитинство – казка, мов чарівна мить», організованого відділом масової роботи та естетичного виховання, долучилися кілька загонів пришкільного табору ЗОШ № 12. Малеча активно взялася розгадувати загадки (така честь випадала тим, хто не встигав вчасно передати по колу капелюх. Але «щасливчики» не нарікали, адже товариші підтримували їх своїми підказками й жартами), бігати й навпаки обережно крокувати в різних естафетах, колективно малювати кумедного котика, танцювати в різних стилях тощо. Єдине, що не встиг зробити ніхто з присутніх, – це занудьгувати.

     Не менш райдужний та світлий настрій був у дітей, що відпочивають у пришкільних таборах ЗОШ №№ 7 та 8, після відвідин бібліотеки. Для них відділ обслуговування учнів 5 – 9 класів підготував ігрову програму «Веселковий світ дитинства» та гру «Колесо фортуни». Під час заходів діти змогли як блиснути здогадливістю й ерудицією, так і виявити творчі здібності, скажімо, художника й актора.

 

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.jpg

     Але цей день – не лише привід досхочу насміятися, а й нагода пригадати основну інформацію про захист дитинства на державному й міжнародному рівнях. У такому контексті 1 червня відзначали в Кімнаті казок, де відділ обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів провів для учнів колегіуму «Берегиня», яка відпочивають у пришкільному таборі, свято «Сьогодні святкує дитинства країна». Зокрема, на учасників чекали різноманітні запитання, малюнки-загадки та цікавинки на тему цінностей, закріплених Конвенцією ООН Про права дитини та законодавством України. Наприклад, права на повноцінне харчування, батьківське піклування, медичне обслуговування, навчання, відпочинок тощо. У такий спосіб із малечею поговорили про те, що всі люди народжуються рівними, заслуговують мати міцну й люблячу родину, потребують доступу до інформації та можливостей вираження національної самобутності. Водночас, поруч із правами завжди йдуть обов’язки. Тож бібліотекарі в ігровій формі допомогли дітям запам’ятати, що із «хочу» завжди сусідує «повинен». Винагородою за активну участь у заході з такої серйозної теми для дітей стала мовна гра зі словом «Барвінок» та наступний перегляд мультфільму.

 

006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg