background

     Майже місяць у бібліотеці тривали різнопланові заходи, присвячені близькій і дорогій для кожного людині – мамі. За допомогою ігор, літературно-музичних композицій, майстер-класів наші читачі вчилися висловлювати любов до неньки, розуміти її роль і значення у своєму житті, знаходити підтвердження природності й правильності власних почуттів у мистецтві та книгах.

     Так, значні зусилля доклав відділ масової роботи та естетичного виховання, організувавши для учнів 3-А, 3-Б класів ЗОШ № 12, 3-Б класу ЗОШ-ліцею спортивного профілю № 34 музичне караоке «Про матусю пісню заспіваємо» та учнів 3-А класу Першої міської гімназії літературно-музичну композицію «Все на землі – від материнських рук». Учасники обох заходів здійснили екскурс в історію святкування Дня матері. Вони з’ясували, що, вшановувати матерів щороку в 2 неділю травня вирішили в 1914 році в США за ініціативою американки Анни Джарвіс, яка рано осиротіла. Незабаром ініціативу підхопили деякі країни Східної Азії, Центральної Америки, Європи, арабські держави.

     В Україні, як виявилося, святкування також має глибоке коріння – уперше День матері відзначили в Галичині в далекому 1929 році. А от на офіційному рівні в нас його святкують з 2000 року. Пізнавальна частина заходів також включала коротку бесіду про матріархальну культуру наших предків – від тих часів, коли жінка в українській господі перебирала на себе функцію голови родини з усіма обов’язками та відповідальністю, притаманними цьому статусу, доки чоловіки билися в нескінченних борнях. А ще українці традиційно шанують християнських святих, зокрема Пресвяту Богородицю або Божу Матір, віддаючи їй належне в молитвах та при зведенні храмів.

     Після цього на дітей чекав значно легковажніший відпочинок: вони брали участь у численних тематичних розважальних конкурсах. Скажімо, складали віршики про маму, пригадували прислів’я про материну любов та жіночі імена, «готували» смачні страви в допомогу мамі з продуктів на картках та в спеціальних списках. А ще читали про неньку віршики, співали пісні, танцювали, намагалися з перешкодами спільно загорнути для найріднішої людини презент тощо.

002.jpg 003.jpg 004.jpg 005.JPG 006.jpg 007.jpg 008.jpg 009.jpg

     Завжди подобаються читачам і вчителям різноманітні майстер-класи, на яких малеча виготовляє для мам усілякі маленькі сувеніри. Скажімо, на майстер-класі «Квіти для матусі» учні 3-А класу Першої міської гімназії та 2-А класу СПШ № 3 готували за допомогою кольорового паперу й клею невеличкі кошики з квітами. А учні 3-А класу СПШ № 17 та 3-В класу СПШ № 3 із тих самих підручних матеріалів виконували симпатичні весняні витинанки з деревами, квітами та абстрактними рослинами на майстер-класі «Паперові фантазії».

010.JPG 011.JPG 012.JPG 013.JPG

     Докласти всю свою уяву й розкрити душу, створюючи вітальні листівки-компліменти для мам допомагали учням 3-Б класу Першої міської гімназії працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів на інформаційній бесіді «Найсвятіше в світі слово – «мати»!». Під час заходу бібліотекар також трохи розповіла присутнім про витоки свята. Цим вступом вона надихнула малечу на подальшу творчу роботу – пригадуючи й скидаючи власні віршики, красиві легенди та цитати, добираючи найніжніші слова, діти мали оформити привітання для мам на спеціально підготовлених шаблонах. Звісно, в кожного автора, попри схожі сюжети в орнаментах на готових паперових формах, вітання вийшли унікальними і – всі без винятку – від щирого серця.

014.jpg 015.jpg 016.jpg 017.jpg