background

      Випробувати свої кулінарні, етнографічні та лінгвістичні знання випало учням 3 класу ЗОШ № 6 та 4-А класу СПШ № 3. Для них у межах лекторію з популяризації духовної спадщини «Джерельце» працівники відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1 – 4 класів провели турнір шанувальників української кухні «Їжте та вмочайте, а за решту – вибачайте». Широка ерудиція й розуміння особливостей різних регіонів України неабияк згодилися учасникам, адже завдання турніру стосувалися не лише інгредієнтів не завжди простих за рецептурою сучасних страв, а й несподіваних назв відомих наїдків і старовинних, сьогодні не надто поширених витворів українських господинь.

     «Меню» змагання виявилося дуже різноманітним: у конкурсних завданнях знайшлося місце випічці, борщу, вареникам, каші, м’ясним субпродуктам, солодощам. Наприклад, у конкурсі «Печу, печу хлібчик» дітлахи мали за зображенням вгадати назву мучного виробу, вкотре подивувавшись винахідливості українських кухарів з їхніми короваєм, калитою, паляницею, калачем, весільними шишками. А ще учасники «готували» борщ із продуктів, намальованих на картках, задом-наперед читали прислів’я про вареники. Розв’язували ребуси про кашу, і це було, повірте, непросто, адже в перелік таких страв, нарівні з кутею й кулешем, втрапила екзотична тетеря, пряжуха, путря, ще й зубці).

     Крім того, малюкам довелося складати пазли з десертами та розшифровувати закодовані назви ковбас. Кожен конкурс супроводжувався цікавою пізнавальною інформацією про різні ласощі з традиційного українського столу й слайдами з тематичними фотографіями. У результаті турніру читачі переконалися, що національна кухня – напрочуд широке поле для вивчення й експериментів і, напевно, тепер підкажуть мамам і бабусям цілу купу несподіваних рецептів. 

 

002.JPG 003.JPG 004.JPG 005.JPG