background

   

Ідея оформлення «Книжкової скарбнички» виношувалась довго, а її виготовлення вимагало тривалої підготовки, адже вона мала представити досить широкий спектр інформації. Пропонуємо повний опис цієї виставки. Можливо, вона сподобається і вашим читачам.
І. Скарб – історія.

                  Чи знаєш ти, що…

найдавніші міста на землі, які існують і досі – Єрусалим, Стамбул, Сіракузи, Афіни, Рим, Київ.
   Найбільші міста на Землі – Мехіко, Токіо, Шанхай, Нью-Йорк.
   Найменше місто-держава – Ватікан, яке знаходиться в Римі. Його площа становить всього 44 гектари, а населення – 1000 осіб.

ІІ. Скарб – математика

                  Чи знаєш ти, що…

перший підручник арифметики, в якому рекомендувалося користуватися арабською системою лічби, був написаний невідомим італійським вченим у 1202 році. Перший друкований підручник арифметики був виданий на латині і вийшов у світ в Італії в 1478 році.

ІІІ. Скарб – традиції

                  Чи знаєш ти, що…

писати писанки наші пращури почали дуже давно – задовго до прийняття християнства на Русі. Яйце в ті далекі часи уособлювало життя. Тож навесні люди малювали на шкарлупі яєць рослини, тварин, геометричні узори. Згодом цей звичай перейняло християнство.
   Писанка – не просто розфарбоване яйце. Наші предки вважали його оберегом, запорукою щастя, добробуту.

ІV .Скарб – література

                 Чи знаєш ти, що…

у Попелюшки була попередниця, і звали її Родопис. У Давньому єгипетському папірусі вчені знайшли розповідь про дівчинку, пригоди якої схожі на пригоди Попелюшки. Казку цю любили діти в Стародавньому Єгипті, кілька тисячоліть тому. Лише замість кришталевого черевичка за наказом фараона (не короля) Родопис приміряла позолочену сандалію. Про це розповідають малюнки, що збереглися на папірусі.

V. Скарб – живий куточок

                  Чи знаєш ти, що…

є трава, яка за день виростає на один метр. На островах Малайського архіпелагу росте бамбук 33 метри заввишки, і це – не дерево, а справжнісінька трава. «Король трав» – називають його вчені. Малайський бамбук – найвища трава на землі.

VІ. Скарб – бізнес

                  Чи знаєш ти, що…

відтоді, як з’явилися гроші, виникла необхідність вкладати їх кудись на збереження або позичати тому, кому вони потрібні. Вже в Давньому Вавілоні, коли ще не були винайдені монети, існували люди, які позичали гроші, проводили різні грошові операції для інших людей. Їх ще тоді називали банкірами. Існували також закони, які регулювали подібну діяльність.

VІІ. Скарб – розвага

                   Чи знаєш ти, що…

перший цирк був створений англійцем Ф. Естлі в 1768 році. Слово «цирк» походить від латинського «циркус» – коло. Все в цирку відбувається на круглому майданчику – манежі. Розмір манежу в різних країнах незмінний – в діаметрі дорівнює 13 м.

VІІІ. Скарб – майстерня

Чи знаєш ти, що…

перші голки виготовлялись із кісток, бронзи, рогів. При розкопках давньоєгипетських поселень були знайдені навіть голки із каменю. Сталеві голки, схожі на сучасні, виготовляли в Китаї.
   Найбільшими виробниками голок на сьогодні є підприємства Англії та Франції.