background

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ

про підсумки проведення фотоквесту

«Пишаюся тобою, мій рідний краю» в Черкаській області

Напередодні відзначення 60-річчя утворення Черкаської області обласною бібліотекою для дітей спільно з міськими та районними бібліотеками області для дітей започатковано й проведено новий, оригінальний вид змагань – фотоквест «Пишаюся тобою, мій рідний краю». Фотоквест проходив з 2 грудня 2013 року по 27 січня 2014 року й згуртував навколо відзначення ювілею дитячі команди з 12 районних центрів області. Зокрема, до участі в змаганні долучилися юні фотографи з Драбівського, Звенигородського, Золотоніського, Кам’янського, Корсунь-Шевченківського, Маньківського, Монастирищенського, Тальнівського, Уманського, Чорнобаївського, Шполянського районів, міст Умані та Черкас.

Фотоквест поєднав у собі найкращі риси таких форм масових заходів як квест і творчий конкурс. Він містив проблемне завдання з елементами рольової гри, маршрут, базований на знанні історичного, краєзнавчого, етнографічного матеріалу малої Батьківщини (квест) та був спрямований на розвиток творчих здібностей дітей і їхнього вміння працювати в команді (творчий конкурс). Більшу частину цілей, сформульованих у положенні про фотоквест, захід виконав: він спонукав дітей до вивчення історії своєї малої Батьківщини й досягнень краян, залучив їх до бібліотеки та читання, став прекрасною альтернативою пасивному способу відпочинку. Крім того, вийшовши територіально за межі бібліотеки, він зробив ефективну рекламу закладу в очах дітей певного віку, дозволив асоціювати бібліотеку із веселим, змістовним, сучасним і модним дозвіллям.

Захід проходив у чотири етапи, що мали такі теми:

1 етап – «Такі відомі й невідомі» (визначні місця села або міста учасників);

2 етап – «Їх імена – окраса краю» (портрети людей або фотографії стел, пам’ятників, меморіальних дощок, присвячених видатним краянам);

3 етап – «Новорічно-різдвяні звичаї Черкащини»;

4 етап – «Зимові барви рідного краю» (красиві зимові пейзажі або репортажні фотографії, присвячені зимовим пригодам).

Кожна тема оголошувалася окремо напередодні початку наступного етапу. Збір матеріалів і голосування тривали по 6 днів.

Першу тему багато учасників пов’язали з героїчною участю мешканців рідного міста / району у Великій Вітчизняній війні, тож 3 конкурсні роботи були присвячені ветеранам та героям війни. Не меншою популярністю користувалися пам’ятники відомим людям і знаменитим спорудам (3 роботи) і пам’ятки архітектури (4 роботи, у тому числі матеріал переможців – фотозамальовка палацу Даховських у с. Леськове Монастирищенського району). Були представлені й оригінальні об’єкти зйомки: знамениті вітряки першого в Україні приватного історико-етнографічного музею-скансену «Козацькі землі України» в с. Вереміївка Чорнобаївського району.

Учасники другого етапу присвятили свої роботи відомим музикантам, спортсменам-богатирям, дітям-вундеркіндам, звичайним людям, які прославилися героїчними вчинками в мирний час. Найбільшою популярністю користувалися герої Великої Вітчизняної війни (рядові фронту, командири, партизани) та письменники – по 4 конкурсні роботи. Слід відзначити, що, незважаючи на точність розкриття теми значною кількістю учасників при представленні фотографій меморіалів, більший емоційний ефект створювали все ж таки портрети сучасників. Це підтвердили надзвичайно вдалі, теплі світлини за участю письменника І.С. Дробного, кобзаря М.Д. Коваля, вундеркінда В. Нечаєва, а також той факт, що з трьох фотографій-переможців етапу дві зображують живих людей.

На третьому етапі основну увагу фотографи приділили новорічним ранкам різного масштабу (8 конкурсантів) і щедрувальним групам (2). Тільки команда «Діамант» Монастирищенської РДБ представила елемент власне українського обрядового дійства. Не надто вдала ідея – презентація статичних фотоматеріалів із зафіксованою в одному положенні чисельною командою – до трійки переможців увійшло лише одне постановочне фото, і те представляло тільки двох осіб. Два інші – рухливі, репортажні, схожі на відтворення реального обрядового дійства в момент його проведення.

Чи не найбільш художніми виявилися фотоматеріали останнього етапу: учасники любовно й емоційно зобразили красу місцевих зимових ландшафтів, природні дива, тварин, дитячі й молодіжні зимові розваги. Деякі пейзажі вийшли настільки вдалими, що навіть не потребували забороненої умовами конкурсу подальшої обробки, аби мати якісний, яскравий вигляд.

За підсумками проведення фотоквесту, слід зазначити, що організатори мали змогу здобути як позитивний, так і негативний досвід. Зокрема, суперечливим виявився формат організації змагання та визначення переможців за допомогою соціальних мереж (зокрема, мережі ВКонтакте).

Безперечною перевагою такої організації спілкування між ініціаторами конкурсу, його учасниками та прихильникам стало колосальне зростання популярності ресурсу обласної бібліотеки для дітей в соціальній мережі. На підтвердження цього факту маємо таку статистику. Якщо в серпні 2013 р. кількість членів групи Черкаської обласної бібліотеки для дітей ВКонтакте дорівнювала 85 осіб, на кінець листопаду 2013 р. – 134 особи при позитивному прирості 10-15 осіб на місяць, то вже протягом грудня 2013 р. до ком’юніті приєдналися 388 (!) нових учасників (на 3 грудня кількість членів групи становила 138 осіб, на 31 грудня – 526 осіб), а протягом січня 2014 р. – 80 нових учасників (607 осіб на 31 січня проти 527 осіб на 1 січня). Відповідно, за 2 місяці проведення фотоквесту з 1 грудня 2013 р. по 31 січня 2014 р. кількість учасників спільноти зросла в 4,4 рази. Для порівняння: станом на 4 серпня 2014 р. кількісний склад ком’юніті становить 611 осіб за умов майже нульової динаміки приросту.

Такий приріст учасників групи дав можливість підвищити ефективність популяризації дитячого читання й діяльності обласної бібліотеки для дітей саме в цільовій аудиторії. Як свідчить статистика, відвідувачі профілю в соціальній мережі виявляли досить високу загальну активність, тобто не лише переглядали фотографії (протягом 26 грудня – 2873 перегляди, протягом 24 січня – 1672 перегляди), а й брали участь в обговоренні різних тем та ознайомлювалися з представленими на ресурсі відеозаписами й документами (протягом 26 грудня – 144 перегляди обговорення, 6 – відеозаписів, 1 – документів; для порівняння: протягом 4 серпня 2014 р. – 25 переглядів фотографій, 1 перегляд обговорень і 0 переглядів решти матеріалів).

Такі вражаючі результати отримуємо при аналізі вікових характеристик відвідувачів: протягом 26 грудня 2013 р. групу обласної бібліотеки для дітей ВКонтакте відвідали 1 148 осіб віком до 18 років (з них 795 – жіночої статі, 353 – чоловічої), 421 особа – від 18 до 21 року, 216 – від 21 до 24 років, 120 – від 45 років, 99 – від 24 до 27 років, 53 – від 27 до 30 років, 37 – від 35 до 45 років і 36 – від 30 до 35 років. Для порівняння: станом, скажімо, на 1 листопада 2013 р. ми мали 3 відвідування особами від 24 до 27 років, 1 – особами від 30 до 35 років і 1 – особами до 18 років. Тож, крім зростання власне відвідування нашої сторінки протягом проведення фотоквесту, маємо збільшення відсоткової кількості відвідувачів віком до 18 років на фоні загальної аудиторії ресурсу, тобто збільшилася кількість представників нашої цільової аудиторії.

Іншими перевагами такого формату проведення фотоквесту є безумовна демократичність, прозорість, практична зручність визначення переможців; підвищення авторитету учасників команд фотографів в очах їхніх однолітків; наочна демонстрація засобами найпопулярнішої серед дітей України соціальної мережі актуальності та цікавості саме такого виду дозвілля.

Те, наскільки сильно й особисто діти перейнялися популяризацією міст і сіл, в яких мешкають, та творів своїх ровесників, бачимо з обговорення під світлинами-номінантами. Так, найбільше коментарів (здебільшого позитивних) набрали: фотографія палацу Даховських та портрет Таїсії Гедзун команди «Діамант» Монастирищенської РДБ (93 і 33 коментарі відповідно), фотографія вітряків музею-скансену «Козацькі землі України» команди «Ангельські діти» Чорнобаївської РДБ (36 коментарів), фотопортрет І.С. Дробного команди «Бригантина» Богуславецької СБФ Золотоніської ЦБС (16 коментарів) та фотопортрет М.С. Павленко команди «Колібрі» Уманської ЦМДБ (15 коментарів).

Водночас, в такій організації змагання виявилося й кілька недоліків. Сутність найгострішої претензії більшої частини учасників фотоквесту можна легко визначити, ознайомившись із коментарями до деяких конкурсних робіт, – кількох конкурсантів звинувачують у «накрутці» голосів за допомогою спеціальних програм. У таких зауваженнях може виявитися раціональне зерно, якщо порівняти популярність фотографій деяких номінантів у різних етапах змагання. У будь-якому випадку, навіть за відсутності жодного шахрайства, лишається відкритим питання висловлення симпатій друзями й знайомими учасників. Іншими словами, чим більше в конкурсанта зв’язків з однолітками ВКонтакте й чим довший його френдлисток, тим більше шансів у його світлини ввійти до трійки переможців. Слід зважати також на те, що не всі потенційні поціновувачі фотографій такої тематики зареєстровані саме в цій соціальній мережі.

Із цих нюансів випливає й наступне зауваження до результатів фотоквесту – роботи оцінювали не стільки за якістю, художнім рівнем чи відповідністю умовам конкурсу, скільки за особистими симпатіями до авторів чи до об’єктів зйомки. З цього погляду, можна було б залучити до оцінки робіт професійних фотографів, утім, конкурс не переслідував мету визначити художній рівень світлин. Та, водночас, дещо несправедливою видається ситуація, коли дійсно якісні й оригінальні матеріали лишаються поза увагою (як трапилося, наприклад, з фотографіями меморіальної дошки Анатолію Таранцю й «Добрий вечір, щедрий вечір» команди Шполянської РДБ, «Зимовий ранок у лісі» команди «Мандрівники» Золотоніської РДБ, з фотоматеріалами команд Тальнівської РДБ і Черкаської ЦМДБ).

Багато в чому результати квесту залежали від вміння бібліотекарів районних та міських бібліотек зорганізувати на місцях роботу з інформування про конкурс необхідної аудиторії. Лакмусовим папірцем рівня такої роботи стала кількість голосів, відданих за місцеві команди. Так, показовими є зусилля працівників Монастирищенської РДБ. Зокрема, маємо дві статті в районній газеті «Зоря» від 14 та 21 грудня 2013 р. під спільним заголовком «Пишаємось тобою, мій рідний краю». У них заступник директора Монастирищенської ЦБС по роботі з дітьми повідомляє про проведення 1 і 2 етапів фотоквесту, закликає голосувати за світлини команди РДБ, наголошуючи на тому, що від цього залежить не тільки перемога «Діаманту», а й слава рідного краю. Результати такої інформаційної роботи досить промовисті: у першому турі команда здобула 800 голосів, у другому – 554, у третьому – 368 і в четвертому – 1190.

Насамкінець, за загальною кількістю балів чотирьох етапів, переможцями фотоквесту стали: команда «Діамант» Монастирищенської РДБ – 2358 голосів (800 + 368 + 1190) (1 місце); команда «Джерело» Уманської РДБ – 1855 голосів (1572+283) (2 місце); команда «Колібрі» Уманської ЦМДБ – 1757 голосів та команда «Бригантина» Золотоніської РДБ – 1757 голосів (1355 + 402) (розділили 3 місце).

На жаль, не всі районні й міські бібліотеки поставилися до конкурсу з належною увагою й відповідальністю. Так, матеріали команд Корсунь-Шевченківської, Тальнівської, Чорнобаївської РДБ подавалися епізодично, а Маньківської РДБ надійшли лише раз. Городищенська, Жашківська, Катеринопільська, Лисянська, Смілянська, Христинівська, Чигиринська РДБ, Ватутінська МДБ і Смілянська ЦМДБ взагалі проігнорували змагання.