background

Історичний екскурс для учнів 7 - 9 класів

rodzynky_cherkas_1

Черкаси, як старовинне місто, сягає своїм корінням у сиву давнину Черняхівської культури. В літописах воно вперше згадується у 1282-1286 рр. Із того часу його неодноразово знищували вороги, але щоразу місто відбудовувалося, зводилися нові укріплення, будинки, садиби.

Розробка плану генеральної забудови Черкас розпочалася ще на початку ХІХ ст. У 1815 році відомі архітектори В. Гесте, В. Стасів, Л. Руска підготували проект такого плану, який було затверджено в 1826 році особисто царем Миколою І. Згідно з ним, майже вся нагірна територія міста була поділена на рівні прямокутні квартали.

Головною вулицею Черкас початку ХХ ст. була вулиця Дахнівська: на ній проживали заможні мешканці, працювали адміністративні заклади, великі магазини й банки. Це був торговий центр міста. Центральну частину вулиці, яку називали Хрещатик (тоді вона простягалася лише на один квартал – від нинішньої вулиці Остафія Дашковича до вулиці Байди Вишневецького), прикрашали архітектурні споруди. До речі, деякі з них збереглися й до наших днів.

У 1990 році рішенням облвиконкому вісім пам’яток архітектури було взято на облік, нині вони знаходяться під охороною держави. Це будівлі громадського призначення, побудовані наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. Серед них – приміщення:

- музею «Кобзаря» (колишній будинок купців братів Юхима та Андрія Цибульських);

- Черкаського політехнічного технікуму (колишні склади Казенного винного заводу № 17);

- музичного училища ім. С.С. Гулака-Артемовського (колишня Перша міністерська чоловіча гімназія);

- відділення UniCredit Bank («Укрсоцбанк») (колишній готель «Слов’янський»);

- адміністративний будинок (колишній прибутковий будинок братів Тиверовських);

- редакція газети «Черкаський край» (колишній громадський банк);

- Палац одружень (колишній приватний будинок підприємця А. Щербини);

- міської санепідемстанції (колишній приватний будинок підприємця А. Майбороди).

Тож, давайте пройдемося вулицями міста, щоб побачити найцікавіше.