background

Краєзнавча розповідь для учнів 8-9 класів про видатних вчених

Вип.3

Дорогі друзі!

Черкащина — батьківщина багатьох відомих усьому світові людей: ПОЕТА І ХУДОЖНИКА Тараса Шеченка, композитора О. Гулака-Артемовського, класиків української літератури І. Нечуя-Левицького, М. Старицького, ще майже 200 митців, серед яких літератори С. Єфремов, М. Драй-Хмара, вчений-сходознавець А. Кримський. Тут жили і творили помолог і плодівник П. Симиренко, письменники Г. Сковорода, І. Котляревський, Є. Гребінка, М. Гоголь.

Про тих, хто залишив слід в історії нашого краю за часів козацької доби ви мали нагоду дізнатись із двох попередніх випусків.

З нашими славетними земляками- вченими, які жили і працювали у ХІХ-першій половині ХХ століття, ви познайомитись в третьому випуску краєзнавчої розповіді.

* * *

Як відомо, у 1840 р., в Петербурзі, з ініціативи Євгена Гребінки, приятеля Т. Шевченка, коштом багатого нашого земляка, Петра Івановича Мартоса, друкарня Фішера видрукувала першу збірку поезій Т. Шевченка, яку назвали «Кобзарем».

Ця мала Шевченкова книжечка здобула в Україні відразу широку громаду читачів і мала великий успіх. «Кобзар» Т. Шевченка спричинив справжнє відродження української літератури, започатковане І. Котляревським, його славною «Енеїдою». Жодна книжка в світовій літературі не мала такого значення, як «Кобзар» для України. Т. Шевченко вже тим першим «Кобзарем» виявив себе геніальним українським поетом та борцем за свободу, за правду і справедливість для всіх людей і всіх народів світу.

Відтак з'являлися інші поеми і поезії Т. Шевченка, в різних журналах і окремих книжках – «Кобзарях», але перше повне видання поетичних творів Т. Шевченка, під назвою «Кобзар», з'явилося тільки в 1907 р., в Петербурзі, за старанням і редакцією Василя Доманицького.

Він, мабуть, перший перевірив усі власноручні рукописи Шевченка, які збереглися, а крім цього, використав усю доступну йому літературу з історії текстів.

Василь Доманицький – наш знаменитий земляк, історик, літературознавець, публіцист, популяризатор, політичний і громадський діяч-кооператор. Народився, як подає проф. І. Витанович в «Історії українського кооперативного руху», 7 березня 1877 р., в селі Колодистому, Звенигородського повіту на Київщині, в родині священика. Василь закінчив Київську гімназію і історико-філософський факультет Київського університету. Як студент Володимира Антоновича, провадив археологічні розкопки на Звенигородщині. Він автор праць «Козаччина на переломі XVI-XVII сторіч», «Пісня про Нечая», «Балади про Бондарівну», «Піонер української етнографії 3. Доленґа Ходаковський», «Критичний розгляд над текстом «Кобзаря» і «Авторство М. Вовчка».

В. Доманицький не цурався й політики. У 1900-1910 рр. В. Доманицький брав дуже активну участь у кооперативному русі, починаючи від заснування ощадно-позичкового товариства в селі Колодистому і закінчуючи співзасновництвом «Союзбанку» і «Споживчого Союзу» в Києві .

Василь Доманицький не змарнував жодної хвилини без праці як творчої, так і громадської. За спогадами його сучасників, він ніколи не дбав про себе. Недоїдав, а свої мізерні кошти вкладав у книги, громадські справи. Усього 10 років активної праці, з них п'ять - у ліжку, але й вони були заповнені працею. Так на побережжі Адріатичного моря, в лікарняному ліжку, перекладає "Жерміналь" Золя, російські повісті Марка Вовчка. О.Лотоцький писав про нього, що він мав "феноменальний стимулятор людської енергії".

За громадську діяльність В.М. Доманицький був засуджений до заслання на Північ, згодом замінене на 3-річне перебування за кордоном.

Помер в Аркашоні (Південна Франція) 10 вересня (28 серпня за ст.стилем) 1910 року. Він прожив усього 33 роки, але залишив по собі велику спадщину, яку ще треба вивчати і вивчати. В. Доманицький хоч «мало жив — та багато зробив», як говорили про нього сучасники.

Література:

Козар Л. Василь Доманицький, як громадський діяч і фольклорист / Лідія Козар // Народна творчість та етнологія. – 2012. – № 3. – С. 16-30.

Колодянська О. Василь Доманицький: «Мені поталанило кілька років прожити під одним дахом з Володимиром Боніфатовичом…» [Електронний ресурс] / О. Колодянська // Студентский меридіан : газета Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. – Електрон. дані. – Режим доступу: http://meridian.kpnu.edu.ua/2014/01/30/vasyl-domanytskyj-meni-potalanylo-kilka-rokiv-prozhyty-pid-odnym-dahom-z-volodymyrom-bonifatovychom/, вхід вільний (дата звернення: 16.05.2019). – Назва з екрану.

Наєнко М. Василь Доманицький: історик, філолог, дослідник і видавець «Кобзаря» [Електронний ресурс] / М. Наєнко // Шевченкознавчі студії. – 2009. – Вип. 12. – С. 124-129. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Shs_2009_12_19, вхід вільний (дата звернення: 15.05.2019). – Назва з екрану.

Наєнко М. К. Сергій Єфремов, Василь Доманицький і «Корифеи украинской сцены» [Електронний ресурс] / М. К. Наєнко // Вісник Дніпропетровського університету імені Альфреда Нобеля. Серія: Філологічні науки. – 2013. – № 1. – С. 12-15. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vduepf_2013_1_3, вхід вільний (дата звернення: 15.05.2019). – Назва з екрану.

Поліщук В. Мій Василь Доманицький / Володимир Поліщук. – Черкаси : Видавець Чабаненко Ю. А., 2015. –163 с. : портр.

Поліщук В. Перший науковий редактор «Кобзаря» – тальнівчанин : 2010 рік на Черкащині оголошено Роком Доманицького / Володимир Поліщук // Прес-Центр. – 2010. – 15 верес. – С. 28.

Чистому серцем: пам'яти Василя Доманицького / ідея перевид., впорядкування, редагування В. Поліщука : [упоряд. С. Єфремов]; перевид. В. Мовчана. – Черкаси : Видавець Чабаненко Ю. А., 2010. – 174 с.

Михайлова гора у Прохорівці над Дніпром - наша національна духовна святиня. Вона тому й Михайлова, що понад тридцять років, аж до самої смерті, тут жив і творив професор Михайло Олександрович Максимович (1804-1873).

Син Олександра і Гликерії Максимовичів був, поза всяким сумнівом, вундеркіндом. Щось особливе таки дісталося йому від Бога. Недарма дехто з гімназійних учителів, помітивши ранню Михайликову пристрасть до збирання флори по гаях, яругах та монастирських садах, казав: бути йому московським професором ботаніки.

Різнобічність наукових захоплень Михайла Максимовича, яка пізніше дивуватиме його друзів, опиралася на фамільну традицію. П'ятеро Тимковських – рідних братів його матері — потрапили до енциклопедії Брокгауза і Ефрона! Були вони професорами, високими державними службовцями, майже всі мали літературний хист.

Рід Тимковських виколисався у придніпровських лісостепах. Неподалік від Золотоноші був колись хутір Тимківщина, куди не раз і в малі, і в зрілі свої літа приїздив Максимович.

Чехи назвали б його «будителем» – цим словом наші західні сусіди-слов'яни вшановують тих, хто в страшних обставинах гніту й приниження не давав приспати свою націю, усе робив, щоб утвердити її культуру, гідність, славу.

Доля поділила життя Михайла Олександровича на дві половини. Спочатку блискуча кар'єра вченого у Московському університеті, дружба з В. Одоєвським, О. Пушкіним, В. Жуковським, П. Кулішем, О. Бодянським, М. Гоголем. Т. Шевченком, у 30-річному віці — посада ректора у щойно відкритому Київському університеті імені Святого Володимира.

Слід пам'ятати, що Київський університет відкрили невдовзі після придушення польського повстання 1830-1831 років й закриття багатьох польських шкіл, які до того домінували на Поділлі, Волині, Київщині. Він мав стати форпостом «общерусизма» на берегах Дніпра. (Втім, серед викладачів нового університету було чимало поляків; римське право, наприклад, читав брат Адама Міцкевича). М. Максимовичу довелося займатися налагодженням навчального процесу, господарськими питаннями, тричі на тиждень проводити засідання університетської ради і ще тричі – засідання правління...

У Київському університеті професор Максимович читав російську словесність. Ще в Москві він займався дослідженням «Слова о полку Ігоревім». 1839 року з-під його пера вийшла «История древней русской словесности». Але в тому то й річ, що Михайло Олександрович був щедро обдарованою натурою: він міг дозволити собі «розкидатися». Ще живучи в Москві, цей ботанік від Бога видав кілька випусків альманаху «Денница», захопився збиранням фольклору. Його збірка «Малороссийские песни» відіграла неабияку роль в історії українського романтизму. 1834 року з'явилося нове, доповнене її видання. П. Куліш писав, що, коли він, новгород-сіверський гімназист, прочитав «книжку сю», вона стала для нього «первою над усіма іншими».

З Максимовича почалася українська фольклористика як наука, оскільки він вперше подав класифікацію пісень, водночас дуже цікаво проаналізував їх особливості у зіставленні з піснями російськими. Пристрасть до фольклору здавалося б, не залишить Максимовича ніколи. Проте з 1837 р. він усе більше захоплюється дослідженням історії. В його особі маємо одного з кращих знавців історії Києва: це місто — в середині XIX століття не таке вже й велике, всього з 50-тисячним населенням - Михайло Олександрович любив, обходив усі його найпотаємніші закутки, пагорби, оглянув і по можливості дослідив пам'ятки старовини. Він був чудовим гідом для своїх друзів, які в середині 1830-х приїздили до Києва — М. Гоголя, М. Надєждіна, М. Погодіна, П. Киреєвського...

Варто згадати також близьке знайомство і співпрацю М. Максимовича з ректором духовної академії Інокентієм Борисовим. За їх участі 1843 року при київському губернаторі було створено «Временную комиссию для разбора древних актов», яка зайнялася збиранням і виданням пам'яток старовини.

У грудні 1835 р. Михайло Олександрович подав у відставку з посади ректора. Передусім – через серйозні проблеми зі здоров'ям. Ще в 25-річному віці йому відмовило праве око, тепер же із зором стало зовсім кепсько. До всього додався жорстокий ревматизм. 1841 року М. О. Максимович назавжди поселяється в хаті на Михайловій горі.

Складаючи ректорські обов'язки, Максимович сказав, що три півріччя, які минули з часу затвердження його на посаді, були «самым лучшим воспоминанием» його «гражданской жизни».

Не забуваймо, що в цю пору йому було всього 37 років! Уряд призначив колишньому ректорові й професорові щорічну пенсію – 762 рублі, і з того моменту бере початок сумна історія подвижництва серед скрути й самотності.

Максимович поселився на горі у звичайній хаті (будинок він збудує значно пізніше). Найбільшою цінністю в ній була зелена скриня, у якій учений зберігав свій архів. Важко уявити, як жилося б тут самотньому холостяку, якби не його сестра: вона взяла на себе, по суті, всі домашні клопоти. Час від часу Михайло Максимович виїздить до Києва або до Москви, живе там по кілька місяців, працює в архівах і бібліотеках. Він багато пише і друкується. М. Максимович видав три випуски альманаху «Киевлянин» і два – «Украинец»! Мріяв навіть перетворити «Киевлянин» на журнал і для цього готовий був... продати Михайлову гору...

1853 року померла сестра Максимовича. Невдовзі він одружився.

Влітку 1859 року Михайлову гору відвідав Тарас Шевченко. Він був зайнятий думками про влаштування власного домашнього гнізда, і приклад старого Максимовича не міг не запалювати його мрії про затишок. «И где он, старый антикварий, выкопал такое свежее, чистое добро? И грустно, и завидно!» — записав він у щоденнику після зустрічі в Москві з подружжям Максимовичів. Чи ж дивно, що в листах до Марії Василівни Максимович Тарас Шевченко просив її знайти для нього «молоду княгиню»? Звичайно, таку, як сама Марія Василівна. На Михайловій горі поет написав поему «Марія». Тут і досі стоїть «дуб Шевченка», під яким він любив відпочивати... Через два роки Максимовичі хоронитимуть Тараса на канівській горі...

Життя ж самого Максимовича навесні 1860 р. осяє радість народження сина Олексія.

10 листопада 1873 р. у своєму будинку на Михайловій горі він тихо відійшов у вічність. Великого зібрання своїх праць у трьох томах він уже не побачив.

Література:

Бойко Н. М. Максимович: "Не покину, - поки згину, - мою Україну..." : історіографічний нарис життя і творчості М. Максимовича / Бойко Н. І. ; передм. В. Гоцуляк. – Сміла : Тясмин, 2001. – 174 с.

Борщ М. Шлях від Тимківщини до Михайлової гори / М. Борщ // Борщ М. З вершин славетних черкащан : краєзнавчі нариси, вірші, поеми / М. Борщ. – Черкаси, 2013. – С. 208-214.

Верховський М. Перший ректор / М. Верховський // Краєзнавство Черкащини : до 400-річчя від дня народження Б. Хмельницького : вип. 5. – Черкаси, 1996. – С.55-57.

Максимович Михайло Олександрович (15.09.1804 - 22.11.1873) // Волинець Л. М. Письменники Черкащини : біобібліогр. покажчик / Л. М. Волинець, М. Ф. Пономаренко, М. І. Пшеничний. – Черкаси, 1990. – С.5-6.

Голиш Г. Богуславець – мала батьківщина М. О. Максимовича : спроба соціоісторичного портрета села / Г. Голиш // Збірник праць всеукраїнських максимовичівських читань / М-во освіти і науки України ; ЧНУ ім. Б. Хмельницького та ін. – Черкаси, 2005. – С. 186-192.

Донік О. М. Перший ректор Київського університету Св. Володимира: [Максимович Михайло] / О. М. Донік // Донік О. М. Україна : хронологія розвитку : Імперська доба. 1800-1917 рр. – Київ, 2011. – С. 28.

Кукса Н. В. Михайло Максимович – фундатор краєзнавства Чигиринщини / Н. В. Кукса // Краєзнавство Черкащини : наук.- попул. вид. Черкас. обл. орг. Нац. спілки краєзнавців України : 20 - річчю незалежності України присвячується. – №9. – Черкаси, 2011. – С. 166-172.

Михайло Максимович (1804-1873) // Сто найвідоміших українців. – Київ, 2002. – С. 220-226.

Михайло Максимович // Історія України в особах: ХІХ – ХХ ст. / І. Войцехівська, В. Абліцов, О. Божко та ін. – Київ, 1995. – С. 43–49.

Панченко В. Тест на патріотизм: Михайло Максимович – забутий аристократ духу / В. Панченко // Україна Incognita / за ред. Л. Івшиної. – Київ, 2002. – С. 159-169.

Микола Федотович Біляшівський… Мало хто знає це ім'я. Така вже доля українських учених, імена котрих через безглуздий і надуманий так званий «український буржуазний націоналізм» було забуто. Всього себе і своє життя він віддав вивченню рідної історії, археології та етнографії. Саме Біляшівський стояв біля джерел музейної справи в Україні, він започаткував і створив Київський державний Історичний музей України.

Народився Микола Федотович 12 жовтня 1867 року в м. Умані у родині священика. Незабаром сім'я переїхала в село Острійки поблизу Білої Церкви. Доля не була надто прихильною до хлопчика, вона ніби заповзялася гартувати його на тяжких втратах, у нелегких випробуваннях. Миколці було лише 4 роки, коли померла його мати, а через кілька років і батько. Але незважаючи на життєві біди, доля наділила його світлим розумом, цікавістю до всього і водночас наполегливістю, здатністю долати всі труднощі в ім'я поставленої мети.

Після закінчення гімназії, влітку 1885 р. Микола Федотович вирушає в подорож селами України, і, як справжній дослідник, заводить щоденник, куди записує все, що вважає важливим, основну увагу приділяючи обрядам.

А захоплення археологією викликали розкопки Китаївського могильника на околиці Києва. Це захоплення ще більше зміцніло, коли він вступив 1885 р. до Київського університету Святого Володимира. Археологічні дослідження привернули особливу увагу спеціалістів і стали темою для доповіді Біляшівського на VIII Археологічному з'їзді у Москві. Через три роки, подорожуючи правим берегом Дніпра, Микола Федотович дійшов до річки Рось. Зупинившись у селі Пекарі, він дізнався, що недалеко від Канева є Княжа Гора, звідкіля селяни приносять різні старовинні речі і продають їх. У цей період Біляшівський починає співробітництво з журналом «Киевская старина». Отже, з допомогою видавництва у вересні 1891 р. Біляшівський починає систематичні дослідження Княжої гори. На основі вивчення пам'яток кам'яного віку і давньоруського часу доводить існування тут в минулому давньоруського міста Роденя.

Удосконалював свою освіту в Московському університеті, де вивчав антропологію та етнографію.

Після закінчення Московського університету Микола Федотович виїздить до Варшави. Там протягом 1894-1897 рр. працює завідуючим архівом, де зберігались надзвичайно цінні матеріали з історії України, які до нього ніким не вивчались. Микола Федотович із властивою йому енергією та допитливістю взявся за вивчення цих матеріалів.

Влітку 1897 р. у зв'язку з підготовкою XI археологічного з'їзду Микола Федотович приїздить до Києва, де бере найактивнішу участь в організації виставки до з'їзду у приміщенні щойно збудованого музею. Відкрита в 1899 р. виставка фактично поклала початок існуванню музею. Так, працюючи над її створенням, М. Біляшівський стає членом Товариства любителів старожитностей та мистецтв. Він знайомиться з В. В. Хвойкою, підтримує зв'язки з археологами Львова, Варшави, Казані, бере участь в організації етнографічних виставок у Москві і Петербурзі.

В 1902 р. музейний комітет запропонував йому посаду директора. Біляшівський радо погодився. З цього часу музей став для нього домівкою в повному розумінні цього слова. Тут, у підвалі, він мешкав із своєю сім'єю.

Офіційно музей відкрито З0 грудня 1904 року.

У 1910 р. М. Біляшівського захоплює думка влаштувати виставку, присвячену Т. Г. Шевченку. За короткий час йому пощастило зібрати багато нових, зовсім невідомих і дуже цінних творчих матеріалів, переважно з приватних колекцій. Відкрилась вона в 1911 р. і налічувала 87 творів митця. Виставка поклала початок спеціальному Шевченківському відділу в Київському музеї.

Можна тільки дивуватись, звідки брались у Миколи Федотовича сили, щоб витримати той стрімкий темп, у якому він жив і працював: робота в музеї, організація виставок, поїздки в експедиції, участь у засіданнях численних всеросійських і регіональних товариств, співробітництво в газетах, листування з багатьма відомими вченими і діячами культури.

Під час революцій та громадянської війни в Україні Микола Федотович продовжував працювати директором музею. Виконуючи постанови радянської влади про націоналізацію предметів мистецтва, він звіз до музею коштовні колекції київських меценатів (Терещенків, Ханенків та інших) і цим врятував величезні мистецькі цінності від знищення.

Велику роботу провів Микола Федотович щодо будівництва і розвитку Полтавського, Чернігівського та інших музеїв, а також відкриття відділів українського мистецтва в музеях Москви та Петербурга. Багато сил він доклав і до охорони архітектурних пам'яток.

За своє життя написав 65 наукових праць, а разом із статтями та замітками — близько 300. 21 квітня 1926 р. Микола Федотович помер. Як заповідав М. Ф. Біляшівський, його поховали біля Княжої гори під Каневом.

Література:

Антонова О. Доля вченого // Черкаський край – земля Богдана і Тараса: культуролог. зб. – Київ., 2002.– С.465-470.

Борщ М. Біляшівський – український етнограф, мистецтвознавець, академік АН України / М. Борщ // Борщ М. З вершин славетних черкащан : краєзнав. нариси, вірші поеми / М. Борщ. –Черкаси : Вертикаль, 2013. – С. 242-248.

Топачевський А. Як пощастило Миколі Біляшівському : нац. еліта / Андрій Топачевський // Слово Просвіти. – 2018. – 17-23 трав. – С. 6.

У пантеон визначних діячів української культури Сергій Олександрович Єфремов (1876-1939) увійшов передусім як видатний знавець української літератури й мови, як істо рик літератури та літературний критик. Більшості наших сучасників він знаний як автор відомої "Історії українського письменства". Але, крім наукової праці, він активно займався й політикою в підросійській Україні.

Народився майбутній учений і письменник 1876 р. в с. Пальчик Катеринопільського району в родині священика. В дитинстві читав Скотта, Байрона, Гюго, Гоголя, Пушкіна, Кольцова, Карра, Боборикіна, Карамзіна, Одюбона, журнали «Вест-ник Европы», «Дело», науково-популярні народні книжки, різні газети. Потому перечитував Куліша, Марка Вовчка, Костомарова, Квітку, Левицького, Котляревського.

Національну самосвідомість, що з часом перетворилась в жертовний патріотизм, юний Сергій здобував самотужки, підкріплюючи її ідеями з роздобутих українських книжок та зустрічами з українськими діячами. Це самоусвідомлення себе українцем дозріло й закріпилось у Києві, куди Єфремов, покинувши рідну домівку, переїхав вчитись, спочатку в духовній семінарії, потім - у Київському університеті Св. Володимира на юридичному факультеті (1895-1901). Саме у Києві формуються його політичні уподобання під впливом лекцій, доповідей, зустрічей з відомими діячами української історії та культури - М. Грушевським, В. Антоновичем, О. Кониським.

Сергій Єфремов співпрацював у часописах, науково-популярних виданнях «Зоря», «Правда», «Кіевская старина», «ЗНТШ», «ЛНВ», «Нова Громада», «Рада», «Громадська Думка», «Нова Рада», «Україна», «Література»; «Украинская жизнь». Протягом 1895-1918 рр. був одним із керівників видавництва «Вік».

За царату не раз зазнавав переслідувань, арештів. У добу державного відродження був заступником голови Українскої Центральної Ради. Після перемоги більшовизму С. Єфремова заарештовують (1929), а через рік виносять смертний вирок як голові організації СВУ. Однак смертну кару пом'якшили — і вчений дістав десять літ ув'язнення, перші сім з яких відбув у Ярославському «політізоляторі», потім був переведений до Володимирського. З 1939 р. його доля невідома.

Слід зазначити, що С. Єфремов дещо недооцінював літературу XVII-XVIII ст., вважав її схоластичною, відірваною від «живого життя». Натомість усі свої творчі нахили, зусилля віддав дослідженню видатних літературних постатей XIX — початку XX ст.: Т. Шевченка, Івана Франка, Карпенка-Карого, Михайла Коцюбинського, Нечуя- Левицького, В. Б. Панаса Мирного та ін. С. Єфремов писав передмови, готував наукові коментарі та примітки до видань творів Л. Глібова, Є. Гребінки, О. Кониського, І. Котляревського, Б. Грінченка, М. Коцюбинського. Протягом 1927-1928 рр. його стараннями побачили світ «Щоденник» та «Листування» Т. Шевченка.

Слід додати, що С. Єфремов був послідовним у поглядах на літературу, загалом на літературно-мистецький процес. Досить критично ставився до модернізму, символізму. С. Єфремов залишив дослідникам значний публіцистичний доробок. Його нарис «З громадського життя на Україні» і нині може служити за взірець наукової публіцистики, бо, як зазначає її автор у передньому слові, питання стоїть «про світогляд і напрям у громадській роботі».

Література:

[Єфремов Сергій Олександрович] / упоряд. М. С. Павленко // Письменники Уманщини : довідник-антол. : ст., бібліограф. матеріали, вірші, проза, літературознавчі есеї / упоряд. М. С. Павленко. – Умань, 2011. – С. 93-97.

Кравець А. Причина розстрілу – «підозріла» любов до України… / Андрій Кравець // Прес-Центр. – 2012. – 14 берез. – С. 27.

Мазуренко О. Видатний педагог, науковець, патріот України/ Ольга Мазуренко // Реабілітовані історією : Черкаська область : в 27 т. Т.7. – Черкаси, 2010. – С. 297-300.

Поліщук В. Побратими-подвижники духу і праці : (Євген Чикаленко і Сергій Єфремов) / Володимир Поліщук// Поліщук В. Вибране: в 3 т. Т. 2 : Розстріляні таланти (репресовані письменники Черкащини) / Володимир Поліщук. – Черкаси : Видавець Чабаненко Ю. А., 2013. – С. 177-216.

Сергій Єфремов // Видатні постаті в історії України XX ст.: короткі біогр. нариси : довід. вид. / В. І. Гусєв, О. В. Даниленко, Л. В. Іваницька та ін. – Київ, 2011. – С. 134-136.

Серед учених початку ХХ століття, чиє життя було нерозривно пов'язане з Україною, дуже яскравою особистістю є видатний сходознавець і славіст Агатангел Юхимович Кримський. Людина феноменальної пам'яті, глибоких знань і тонкої інтуїції, на питання, якими мовами він долодіє, жартував зазвичай, що легше перелічити ті, котрими він не володіє.

Провідний орієнталіст і славіст Російської імперії, А. Кримський стояв біля витоків створення української сходознавчої школи, практично знищеної у роки сталінських репресій. Напружену працю вченого , педагога і адміністратора він поєднував із літературно-художньою творчістю, ввійшовши в історію української літератури як оригінальний поет і саомобутній прозаїк.

Народився Кримський у сім'ї вчителя, в місті Володимир-Волинському. Незабаром після народження Агатангела родина переїхала до Звенигородки, де з юного віку хлопчик перебував в атмосфері української глибинки. Невеличке містечко все життя було йому рідною домівкою, до нього він приїздив відпочивати та набиратися натхнення для творчості. Тут, у Звенигородці, вченого було заарештовано і вивезено спочатку до Києва, а потім у далекий Кустанай.

Освіту Агатангел Юхимович здобував у гімназіях Острога, Києва з1881 до 1885 року. Закінчив Колегію Павла Галагана, Московський Лазаревський інститут східних мов та історико-філологічний факультет Московського університету. Впродовж 1896-98 років перебував у науковому відрядженні в Сирії та Лівані. Потім викладав у Московському університеті, Лазаревському інституті східних мов. Ним було опубліковано понад 500 статей. Перу Кримського належать всесвітньовідомі праці з історії арабської, перської, сирійської, хамітської, тюркської та інших літератур. Відомий був Агатангел Кримський і як чудовий поет, перекладач. Він знав 50 мов. Був закоханий у Лесю Українку у прямому розумінні цього слова. Дружив з Іваном Франком, Михайлом Коцюбинським.

Переїхавши у 1918 році до Києва, він посів кафедру східної історії в Київському університеті, був одним з організаторів Всеукраїнської академії наук, очолював інститут української мови, написав низку праць про українську граматику, історію рідної мови.

Але влада повсякчас ставилася до вченого з недовірою. На початку війни, у липні 1941 року Кримського заарештували і вивезли з Києва. І до 1990 року про його долю нічого не було відомо. А потім виявилося, що постанову беріївського НКВС про арешт Кримського було підписано 20 липня 1941 року. "Ангелами смерті" Берії знаменитого вченого було внесено до списку за номером 22538 під назвою "Мастітиє". Маститий український академік трактувався НКВС, як "український контрреволюціонер". На першому ж допиті - 22 липня 1941 року слідчий запитав в першу чергу, коли і де Кримський познайомився з Петлюрою. І почалося сходження українського академіка на Голгофу страждань.

У тюрмі НКВС далекого засніженого міста Кустанаю було закатовано українського генія, гордість світової орієнталістики. Помер Агатангел Юхимович 25 січня 1942 року. І було кинуто його тіло у холодну яму з вапном, як злочинця, серед інших загиблих від рук сталінських сатрапів "Того, що присуджено буде, ніхто наперед не вгада".
І все ж Кримський наче знав, коли у своєму вірші "Заповіт" ще 1903 року писав:

Без молитви шпурніть мого трупа
В підтюремнії мури.
Надпишіть, що був я злочинець
І загинув з тортури.
Надпишіть, що був я злочинець.

 

Література:

Агатангел Кримський // З порога смерті : письменники України – жертви масових репресій. Вип.1. – Київ, 1991. – С. 278-282.

Астапенко І. Агатангел Юхимович Кримський / І. Астапенко // Країна знань. – 2012. – № 7. – 3-я с. обкл.

Іванко А. Велетень української науки Агатангел Кримський / А. Іванко // Історія України (Шк. світ). – 2011. – № 10. – С. 3-5. – Бібліогр.: C. 5.

Ільєнко І. Хватальна евакуація : поєдинок академіка Агатангела Кримського // Ільєнко І. У жорнах репресій : оповіді про укр. письменників : (за арх. ДПУ-НКВС) / І. Ільєнко ; худож. оформл. Я. Яковенка ; фоторепрод. І. Яїцького. – Київ , 1995. – С. 315-339.

Поліщук В. Агатангел Кримський став професором у 29 років / В. Поліщук // Голос України. – 2009. – 13 лют. – С. 12.

Сюндюков І. Народ вічний у пізнанні : українська ідея Агатангела Кримського у вселюдських системах координат / І. Сюндюков // Україна Incognita / за ред. Л. Івшиної. – Київ, 2002. – С. 287-291.

Таранюк В. Славетний поліглот // Владислав Таранюк про Івана Пулюя, Василя Єрошенка, Василя Каразіна, Агатангела Кримського, Лазаря Заменгофа : [оповідання] / худож. І. Михайлов. – Київ, 2009. – С. 55-67.

Титаренко Л. "Він цю Батьківщину любив" : минуло 140 років від дня народження академіка, видатного історика, філолога і письменника Агатангела Кримського / Л. Титаренко // Голос України. – 2011. – 20 січ. – С. 21.

Шпак В. Хресний шлях Агатангела Кримського : 140 років тому народився один з найвідоміших орієнталістів світу / В. Шпак // Уряд. кур'єр. – 2011. – 15 січ. – С. 7.

Славетні українці - наші земляки

Краєзнавча розповідь для учнів 8-9 класів

Вип.3

Склала Ткач Л.О.

Відповідальна за випуск Дубова О.П.

Комп’ютерну верстку, набір та оформлення здійснив інформаційно-бібліографічний відділ Черкаської обласної бібліотеки для дітей

18002 м. Черкаси, вул. Святотроїцька, 24

Тираж 50 прим.